"DİĞER GEZEGENLERE SEYAHAT EDİLEBİLİR"
İÜ Astronomi Ve Uzay Bilimleri Bölümünden Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu yakın zamanda NASA tarafından bulunan 7 gezegen hakkında konuştu
Nuran ATIŞ
NASA tarafından keşfedilen 7 gezegenden bahseden Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, “Bunlara öte gezegen diyoruz, güneş sistemimizin dışında günese benzer yıldızlar var, güneşimizde bizden dünyamız ve diger bildigimiz gezegenler varsa 7 gezegen neden olmasın şeklinde konuştu. Çok sayıda hem uzaydan hem de yerden teleskoplar eşliğinde gözlemler yapıldığını ifade eden Doç Dr. Esenoğlu Aynı şekilde çok sayıda yöntemler deneniyor, acaba onun gezegeninde, etrafinda olan gezegenler bulunabilir mi diye bakılıyor ve teknolojiye bağlı olarak bugün uzaydan yapılan gözlemlerde çok sayıda buluntular oldu“ dedi. Bugüne girdiğimiz zaman son bilgiye ulaşıldığında hakikaten güneşimiz gibi diger yıldızlarda da gezegenler var“ diyen Doç. Dr. Esenoğlu, ''Geçmişte 3 veya 4 gezegen bulunduğunu ve şuan ilave yapılarak aynı sistem kullanılarak başka gezegenlere de ulaşıldığını ve dolayısıyla şuan anne yıldız ve etrafında dolanan gezegenlerin bulunduğunu ifade etti.
“Yeni fizik ve yeni anlayışlar olursa diğer gezegenlere seyahat edilebilir“
Yakın geleceğin insanlar için şuan ulaşılmayacak noktada ama teleskopun ucunda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Esenoglu ''Yeni fizik ve yeni anlayışlar olursa diğer gezegenlere seyahat edilebilir ama şuan için tabii bu çok zor, bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz” dedi. Doç. Dr. Esenoglu, ışık hızının önemli ve belirleyici olduğunu ve şuanki fizik ve her türlü teknolojinin ışık hızını aşamadığını ve bu yüden bir sınırlamamız var” dedi. Şuanda bilinen yeni kullandığımız fizik ışık hızı ile sınırlı olduğunu, eğer isik hizinida aşar bir fizik ortaya cikarsa bunun yeni fizik olacagini aktaran Doc. Dr. Esenoglu, “Bu önemli bir söylem, ilk defa duyacaksiniz bende ilk defa kullaniyorum” diyerek yeni fizik kavramından anladığı şeyin ışık hızını aşan bir yenilik olduğunu anlattı. Teleskoplarla optik bölge görüldüğünü ve optik bölgenin yani x ışınlarına bir de gama
ışıklarına kadar görüldügünü anlatan Doç. Dr. Esenoğlu, dolayısıyla optik bölge her türlü elektro manyetik dalga diye söylüyoruz, çok geniş bir pencereden görebiliyoruz o bölgeyi dedi.
Bunun dışında yeni bir anlayış geldiğinide hatırlatan Doç. Dr. Esenoğlu, “Bir kalem düştüğünde kalemi düşüren ve çeken bir kritasyon yani dalga var olduğunu ve o dalgayı hiç görmediğimizi yani varlığından şüphelerimiz olduğunu açıkladı. “Var ama acaba nasıl maddesel ölçümleyebiliriz, deneyleri yapılıyor, geçtiğimiz kısa zaman diliminde bununda ilk örnekleri yapıldı” dedi. Kara delikler birbirinin etrafinda dolaşmaya basladığı için bir çift sistemin kara deli olduğunu aktaran Doç. Dr. Esenoğlu, “Bunlar birbirinin etrafında dolaşmaya baslar ve kara delik olduğu icinde bulundugu uzay zamanı büker ve dolandığı icin dalgalandırır, o dalgalandıran dalgayı bizim çok özel teleskoplarımız ve aralarındaki mesafeli teleskoplar tüm uzaklardaki dalgalanmayı algıladı, dolayısıyla çok daha yeni bir anlayış geliyor, bu da dalga astronomisi, dalgalar dünyasıdır” dedi. “Çekimler dalgasının içinde yaşıyoruz ama ne olduğunu bilmiyorduk ama şimdi büyük bir olasılıkla bu yeni bir pencere açıyor bize dolayısıyla uzayı anlamak için, yıldızları görmek için yeni bir pencere açılıyor, bu pencere yeni bir olay, olgudur, diğer sorduğunuz gezegenlerde gözleme dayandığı için bizim için önemli diyen Doç. Dr. Esenoğlu, bu yeni keşfin özünde su olduğunu ve ilk defa bir yıldızın etrafında çok miktarda gezegenini ve bunun kütlesinin küçük olduğu icinde gezegenlerin yıldızına yakın bir mesafede görüldüğünü ve bunun güzel bir şey olduğunu anlatan Doç. Dr. Esenoğlu, “Biz biliyoruz ki teknolojimiz geride olunca hep büyük olanları ve katlarını görebiliyorduk, şimdi artık dünya küçüklüğüne kadar herşeyi ayırt edebiliyoruz“ dedi. Son olarak ''Teknoloji yükseldi diğer kücük ayrıntıları görebiliyoruz, uzay teleskopları hem bunu işaret ediyor hem de şuanda aktif rol alıyor onlardanda beklentimiz yüksek” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorumlar
Yorum Gönder