Dünyaca ünlü filozof Karl Marx'ın doğduğu ev

“Görünen gerçek olsaydi bilime gerek kalmazdı” diyen Alman filozof, gazeteci, bilimsel sosyalizmin kurucusu, politik ekonomist, tarihçi Karl Marx'ın doğmuş oldugu ev Almanya'nın en eski şehri Trier’de 1931’den beri kapılarını her gün ziyaretçilere açıyor.

Marx'ın doğduğu ev 

Fotoğraf: Nuran Atış 


Nuran Atış


Dünyaca ünlü filozof, eleştirmen, ekonomist ve gazeteci Karl Marx 5 Mayis 1818’te Heinrich Heschel Marx (1788-1863) adlı avukatın üçüncü çocuğu olarak Trier şehrinde dünyaya gelmiştir. Ev 1931 den beri müze olarak kullanılıyor. 

Müze, “Trier’den dünyaya”, “Karl Marx'ın fikirleri” ve “Karl Marx'ın dünyaya etkileri” şeklinde üç bölümden oluşmaktadır. 

En alt katta Marx'ın biyografisi bulunmaktadır. Birinci katta ise Karl Marx'ın dünyada “Marx” olarak tanınması ve 1939’a kadar etkileri yer alıyor. 



“Kitaplarım, onları yazarken içtiğim tütünün bile parasını karşılamadı”

“Kitaplarım, onları yazarken içtiğim tütünün bile parasını karşılamadı” diyen Marx 

1842’te Almanya'nın Köln şehrinde “Rheinische Zeitung” adlı gazetede  muhabirlik yaptı. Paris ve Belçika'ya giden Marx, vefatına kadar Londra'da ikamet etmiştir

Evde Marx’in 1867 yılında yayınlanmaya başladığı “Das Kapital” gibi eserleri bulunmaktadır. “Das Kapital” UNESCO dünya mirası listesine alınmıştır.

Marx’in el yazısını merak eden ziyaretçilerin birçok kaynak görmesi mümkün. 

Ayrıca Marx kariyeri boyunca ortalama 200 çeviri yapmıştır. 


Karl Marx, kızları ve dostu Friedrich Engels (1864) 

Fotoğraf: Nuran Atış 


İlk katta ünlü filozofun ölümüne kadar Londra'daki evinde kullanmış olduğu şahsi kitap okuma koltuğu da sergilenmektedir. Bazı kaynaklarda 1883'te larenjit hastalığı sebebiyle sergilenen koltukta vefat ettiği yazıyor. 

 

Karl Marx'ın 1831’e kadar Londra'da kullanmış olduğu okuma koltuğu 

Fotoğraf: Nuran Atış 


Toplumu ve kapitalizmi eleştiren Marx en büyük desteği Alman filozof, sosyal teorisyen, tarihçi, gazeteci ve komünist devrimci Friedrich Engels tarafından görmüştür. Engels, arkadaşı Karl’ın entelektüel zekasından etkilenmiştir ve politik fikirlerini yazıp yayınlamak için ikna etmistir.

Müzede bulunan kaynaklara göre Engels daha sonra Marx’ın ismini dünyaya duyurmak için tezlerinde onun teorilerini kullanıp “Marxist Düşünceler” olarak adlandırmıştır. Marx’ın teorilerine hayranlık duyan Engels’in tezleri, gazete yayınları ve kitapları için  evde ayrı bir köşe ayarlanmıştır.

Karl Marx’ın evi

Fotoğraf: Nuran Atış 


Müze, hafta içi ve hafta sonu 10.00-13.00 ve 13.30-18.00 arası ziyaret edilebilir. 

Brückenstraße 10, 54290 Trier




Karl Marx’ın bazı sözleri: 

“İnsanların maddi yaşam koşullarını belirleyen onların bilinçleri değildir, bu maddi koşullar onların bilinçlerini belirler. 


“Eğer sevgi üretmiyorsa yüreğiniz, başarılı bir üretici değilsiniz”


“Cimri aklını kaçırmış bir kapitalisttir, kapitalist ise aklı başında bir cimri”


“Yalnız yaşayanlardan değil, ölülerden de çekeceğimiz var”


“Her şeyi sorgulayın”


Baylar! Soyut özgürlük sözcüğünün sizi aldatmasına izin vermeyin. Kimin özgürlüğü? Bu, bir kisinin bir baska kisi karsisindaki özgürlügü değil, sermayenin işçiyi ezme özgürlüğüdür.


Yorumlar

Popüler Yayınlar