Radyasyon Yaymayan Tomografi Cihazı


Istanbul Üniversitesi (İÜ) Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı'ndan nükleer fizik uzmanı Doç. Dr. Elif İnce, ekibi ile icat ettiği zararlı ışın ve radyasyon yaymayan tomografi cihazı hakkında İletim Gazetesi'ne konuştu. 
 
İki yıl içinde hazır olacak”
İki yıl içinde hazır olacak olan radyasyon cihazı hakkında konuşan Doç. Dr İnce, “2004 yılında çalışmalarına başladığımız bu cihaz, mesane'nin görüntülenmesi için geliştirildi ve iki yıl içinde kullanılacak ancak yumuşak dokulara yönelik bir sistem olduğu için kemik görüntülenmesi mümkün olmayacakdedi.
Radyasyon sağlığımızı ciddi bir boyutta tehdit ediyor“
Radyasyon'un hücre yapısı'nı bozduğundan bahseden Doç. Dr. İnce, “Radyasyon sağlığımızı ciddi bir boyutta tehdit ediyor ve hücre yapılarını bozuyor, dünya standartlarına göre yılda sadece bir kez maruz kalınmalı bu radyasyona ancak ülkemizde malesef bu sayı iki ya da üç de olabiliyor. İnsanlar teşhis yapılsın da hemen tedaviye başlansın istiyor” şeklinde konuştu.
Çocukların radyasyon almamasını hedefledik“
Oluşturdukları cihaz'dan bahseden Doç. Dr. İnce, “Manyetik bir kemer oluşturduk, bu cihaz giyilebilir, görüntülemeyi yaparken çocukların radyasyon almamasını hedef edindik. Ultrason gibi anında görüntü alabileceğimiz bir formül aradık. İyonize radyasyon içermemesi gerekiyordu. Bu araştırma sırasında da elektrik empedans yöntemini kullanabileceğimizi keşfettik“ dedi.
Alt üriner sistem bozukluğu olan çocuklar için geliştirilen bu cihaz, mesanelerin görünütülenmelerinde kullanılabilir. Doç. Dr. İnce, “Yurt dışında akciğer organı için yapılan çalışmalar var. İlk defa mesane için biz bunu geliştirdik. Özellikle çocuklar tomografi ve PET cihazında çok fazla durmak istemezler. Kapalı alanda korkarlar ve huysuzlanırlar, ağlarlar. Bu cihazla basit bir düzenek sayesinde onların vücutlarına dışarıdan yerleştireceğimiz elektrik sinyallerini algılayarak rahatlıkla mesanelerinin görüntülerini alabiliyoruz." şeklinde konuştu.
“Altın Madalya aldı”
Ayrıca geliştirdiği cihaz için madalya alan Doç. Dr İnce ve ekibi,Türk Patent Kurumu’na 2014’te başvurdu ve 2016’nın sonunda tescil aldı, daha sonra ise her yıl yapılan bir fuar'da cihazı sergilemeleri istendi ve uluslararası bir jüri'nin incelemesinden sonra altın madalyaya değer görüldü.
Kaynak : Milliyet, Posta


Yorumlar

Popüler Yayınlar